top of page

hírek 

Októbertől folytatódik az Út 2.

Út2-oldal001.jpeg

Kedves Testvérek!

Októbertől folytatódik az út 2 nevet viselő bibliakör és katekézis.

Az idei téma: a Heidelbergi Káté bibliai alapjai.

Várjuk mindazon testvéreinket, akik református keresztyén hitvallási iratunk alapján szeretnék elmélyíteni bibliai és hitvallási ismeretüket, szorosabbá fűzni kapcsolatukat az élő Úrral, és egy bibliai testvéri közösségben egymás hite által épülni.

Az első időpont: október 1. csütörtök, 17:00. Helyszíne: gyülekezeti terem.

A tájékoztató az alábbi gombra kattintva érhető el.

Októbertől indul az Út

Út-oldal001.jpeg

Kedves Testvérek!

Októbertől újra indulnak az Út sorozat alkalmai.

Az Út, kötetlen beszélgetés hitünk alapjairól. Azoknak szól, akik hitünk alapjait szeretnék megismerni, újonnan érkeztek gyülekezetünkbe, vagy egy jó közösségre és beszélgetésre vágynak hitünkkel, életünkkel kapcsolatban.

Az első időpont: október 7. szerda, 18:00. Helyszíne: gyülekezeti terem.

A tájékoztató az alábbi gombra kattintva érhető el.

Járványügyi intézkedések

DSC04942.JPG

Kedves Testvérek!

A járványügyi helyzetre való tekintettel egyházközségünkben is a következő kéréssel fordulunk a Testvérekhez:

- Kérjük, hogy az istentiszteletre hozzanak maszkot;

- Kérjük az istentiszteleten a biztonsági távolság megtartását;

- Kérjük, hogy énekelni kizárólag maszkban énekeljenek a testvérek;

- Kérjük a testvéreket a kihelyezett kézfertőtlenítők használatára.

Az istentisztelet végén elmarad a kézfogás.

Imádkozzunk továbbra is Urunkhoz a járvány megállításáért.

Áldást, békességet, jó egészséget!

...

Hálaadó istentisztelet

HálaadóIT.jpg

"...hirdessétek tetteit a népek közt!"

(1 Krónikák 16, 8)

Hálaadó istentiszteletet tartottunk augusztus 30-án, a délelőtti istentiszteleten. A Szentírás tanítása szerint Isten népének nem csupán egy lehetőség, hanem hivatás és kötelesség Isten tetteinek hirdetése, csodáinak emlegetése. Nyár végén, az ősz elején a betakarítások végeztével hivatottak vagyunk a Szentlélek által adott mindazon gyümölcsök számbavételére, amellyel gyülekezetünket megajándékozta. Ezeknek  hirdetése nem egyszerűen tájékoztatás, hanem Isten dicsérete és magasztalása.

 Hála legyen a mi Istenünknek irgalmáért és ajándékaiért és köszönet minden testvérnek, aki bármilyen módon  felvállalta küldetését és hivatását, és szolgálatával hozzájárult  gyülekezetünk épüléséhez.

Az igehirdetés és a hálaadás a lenti gombra kattintva  az igehirdetések között érhető el.

A hálaadás szövege a benne foglalt imádságokkal ide kattintva olvasható.

Elhunyt Horváth Emil lelkipásztor

23905419_1533245963423343_30557952028616

Kedves Testvérek!

Szomorú szívvel, de az örök élet reménységének fényében tudatjuk, hogy Nagytiszteletű Horváth Emil Tibor, gyülekezetünk volt lelkipásztora 84 éves korában hazaköltözött teremtő Urához.


Temetése augusztus 14-én pénteken, 11 órakor lesz. A bogyiszlói református templomból kísérjük utolsó földi útjára.
 

Aki szeretne részt venni a temetésen, az kérem jelezze Szendi Péter gondnok úrnak!

Telefonszáma: 06/30 224-1119

...

Hittanos nyári tábor Balatonszárszón

106106721_1158499857816331_7228949078984

15 fokban, enyhe esőben indultunk el közel 60 fővel a június 22-én a balatonszárszói nyári táborba. Megérkezve lementünk a Balatonpartra, orkán-erejű szél cibált minket és fodrozott hatalmas hullámokat a Balatonon. A központi táborhelyünkre visszaérve - a balatonszárszói Soli Deo Gloria Református Konferenciaközpont ifjúsági szállásán-kicsit enyhült a szél, örömmel fedeztük fel a hatalmas területet, focipályát, játszóteret.

 

A közös esti áhitaton kiderült a csoportbeosztás is, életkor szerint 5 csapatra osztódtunk, a csapatok számítottak egy családnak, minden korcsoportnak 2 felnőtt vezetője volt. A hét témája a nagycsalád volt, József történetén keresztül ismerhették meg a gyerekek milyen lehet nagycsaládban élni. Délelőttönként az életkornak megfelelően összeállított feladatokat oldottak meg a gyerekek, a beszélgetéseken a bibliai történetet a saját élettörténetükre vetítették rá.

 

A reggeleket mozgással indítottuk, választani lehetett a reggeli torna, vagy a futás között. Reggeli után áhitatra gyűltünk össze, dicsőítő dalokkal kerültünk Isten jelenlétébe, majd elkezdődtek a délelőtti foglalkozások. A kialakított családoknak nevet kellett választaniuk, címert, pecsétet készíteniük, valamint csatakiáltást, indulót vagy jelmondatot írniuk. Mindenki vezetett egy füzetet is, amibe beragasztotta az elkészült feladatokat. Ebéd után kirándulni indultunk, a balatonföldvári hajózási központba látogattunk el, ahol az interaktív kiállításon megismerkedtünk a balatoni hajózással. Egy hatalmas játszótéren zártuk a délutánt, elfogyasztva egy gyülekezeti tagunk által sütött hatalmas kuglófot. Az esti áhitaton a családok bemutatták címerüket, indulóikat. Fekete Erdő, Sárga Spárga, Kék Bagoly, Tanítványok, Álomfejtők lettek a családok nevei. „Nem az a lényeg, hogy milyen világban élsz, hanem, hogy milyen világ él benned”-így hangzott az Álomfejtők jelmondata, de mindegyik család nagyszerűn bemutatkozott, csodás címerek, indulók készültek.

A családoknak minden reggel meg kellett keresni az aznapi kulcsszót- amit betűrejtvényből kellett megfejteni (hűség, megbocsátás, gondoskodás, próbatételek, megbékélés) - ami a foglalkozások központi témája volt. Szerda délutánra úgy megjavult az idő, hogy fürödni is tudtunk a Balatonban! Mindenki izgatottan várta az estét, ahol a csapatoknak különböző stílusokba (rap, metál, pop, musical, gamer) kellett előadni József történetének egy adott részletét. Fergeteges előadások készültek, és néhány egyéni produkciót is láthattunk. Csütörtökön tovább ismerkedtünk József történetével, délután jót fürödtünk, fiúk a lányok elleni vízilabdáztunk, majd este akadályversenyre indultak a csapatok. Az 5 állomás József történetének helyszínét szimbolizálta, sátor építés, „ lézerpálya”, történet eljátszása, éneklés, betűrejtvény feladatokon kellett átküzdeni magukat. Az este éjszakai túrával folytatódott, megcsodáltuk éjjel is a Balatont. Az utolsó nap reggelén hatalmas égdörgés-villámlásra ébredt a tábor. Szomorúan mondtuk le a beígért utolsó fürdőzésről a Balatonban, de nem hiába kértük az otthonmaradókat, hogy jó időért is imádkozzanak, 10 órára kisütött a nap és vidám fürdőzéssel tudtuk zárni a tábort.

Áldott napokat töltöttünk együtt. Egyhangúlag jelentették ki a tábor résztvevői, hogy még legalább 2 hétig együtt maradhatnánk! Köszönhetően az alapos szervezésnek, a tábor szervezőinek munkájának, a részt vevő gyerekek lelkesedésének, jó hangulatú, vidám napokat töltöttünk együtt Isten jelenlétében. A gyerekek között is jó barátságok alakultak ki, mi felnőttek is gazdagodtunk egymás és a gyerekek megismerése által. A záró áhitaton lelkészünk arról beszélt, hogyan épülhetünk fel lelki házzá, milyen fontos, nélkülözhetetlen, egyedi „téglák” vagyunk a gyülekezetben, ha nem veszünk részt a házépítésben, bizony lukacsos marad a fal, hiányoznak belőle az odaillő, mással nem pótolható elemek.

 

Bízunk benne, hogy megízlelve a Krisztus köré gyűlt közösség szeretetét, erejét, jövőre még nagyobb létszámmal lehetünk újra együtt a táborban is!

Újra indulnak a templomi istentiszteletek

LogoIH.jpg

Kedves Testvérek!

 

Isten megtartó kegyelme iránti hálaadással jelezzük, hogy gyülekezetünkben a józanság lelkének vezetése mellett újraindulnak az istentiszteleti alkalmak.

Egyházunk Zsinatának Elnökségi Tanácsa május 11-i ülésén hozott állásfoglalását gondnok úrral megtárgyaltuk, és ennek alapján Egyházközségünkben is tartunk istentiszteleti közösségeket a javasolt biztonsági előírások betartásával.

 

Ennek megfelelően május 17-én, vasárnap a szokott időpontokban (9:30 és 18:00) már lesz istentisztelet a templomban. Az istentiszteletet továbbra is közvetítjük a gyülekezet Youtube oldalán, és ugyanott megtekinthető a későbbiekben is.

 

Szeretettel kérjük a következők betartását:

 

- Az istentiszteletre mindenki saját felelősségére, a higiéniai szabályokat betartva érkezzen;

- Megkérjük azon testvéreinket, akiknek egészségi állapota veszélyeztet vagy veszélyeztethet másokat (fertőző vagy fertőző lehet, köhög stb.) a vészhelyzet teljes elmúlásáig otthonról, az istentisztelet élő közvetítésén keresztül kapcsolódjanak közösségünkbe;

- Megkérjük azon testvéreinket, akik koruk, vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettnek érzik magukat, a vészhelyzet teljes elmúlásáig otthonról, az istentisztelet élő közvetítésén keresztül kapcsolódjanak közösségünkbe;

- Megkérjük azon testvéreinket, hogy akik mindkét istentiszteletre el szoktak jönni, a vészhelyzet teljes elmúlásáig csak a 18:00 órási istentiszteletre jöjjenek;

- Az istentiszteleten résztvevő testvéreinket megkérjük, hogy templomban lehetőleg ne zsúfoltan üljenek;

- Az istentisztelet végén továbbra sem lesz kézfogás.

 

Isten áldása legyen rajtunk!

Áldás, békesség!

"Harangszótól harangszóig"

LogoIH.jpg

Véget ért a 24 órás imanap.

Köszönjük mindazon testvéreinknek a részvételt, akik szántak időt a gyülekezetünkért végzett 24 órás imádságra. Köszönjük azoknak, is, akik otthonról csatlakoztak be bármilyen formában az imaalkalomba.

Hisszük, hogy Urunk megadja a gyümölcsét, és nekünk a  bölcsességet ahhoz, hogy azokat észrevegyük, és élni tudjunk vele.

Hisszük, hogy a Szentlélek biztatása szólalt meg sokak vágyában, miszerint ebből is hagyományt lehetne teremteni. Lesz folytatás is.

Végül, de nem utolsó sorban hála illeti Urunkat, amiért megengedte gyülekezetünknek ezt a kegyelemmel teli 24 órát.

...

Egyelőre marad az on-line istentisztelet

LogoIH.jpg

Kedves Testvérek!

 

A Zsinat Elnökségi Tanácsa május 4-én tanácskozott a koronavírus-járvány miatt hozott újabb kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban. 

 

A Tanács tagjainak kérése: "A COVID-19 koronavírus járvány továbbra is sújtja országunkat. Miközben hálát adunk Istennek, hogy az eddigi járványügyi intézkedések eredményesek voltak, kérjük egyházunk tagjait, továbbra is imádkozzunk a járvány elmúlásáért. [...] A Zsinat Elnökségi Tanácsa arra kéri a gyülekezeteket, hogy mindaddig, amíg a közösségi kapcsolattartás biztonságát az illetékes hatóságok nem igazolják, az Elnökségi Tanács március 16-i ajánlásait vegyék figyelembe és továbbra se tartsanak templomokban és gyülekezeti házakban gyülekezeti közösség részvételével istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat."

Ennek megfelelően gyülekezetünkben is egyelőre szünetelnek az istentiszteleti és egyéb közösségi alkalmak. Egyelőre marad a youtube csatornánkon közvetített on-line istentiszteleti forma.

A Tanács felhívása az alábbi gombra, vagy a képre kattintva olvasható teljes terjedelmében.

Isten áldása legyen rajtunk!

24 órás imanap gyülekezetünkért

crosu8sd7y.jpg

Kedves Testvérek!

 

Kedves Testvérek!

 

A gyülekezetünkért tartott 24 órás imanap jövő héten pénteken, május 15-én kezdődik reggel 7 órakor és másnap reggel 7 óráig tart.

Módja: egy órás váltásokban legalább két ember a templomban (vagy a templomkertben) együtt egy célért: gyülekezetünkért, úgy, mint folyamatban lévő ügyeinkért, útmutatásért bölcsességért és megbékélésért.

 

Az alábbi gombra, vagy a képre kattintva  lehet feliratkozni: kérem, hogy aki jelentkezni akar, az alábbi linken megnyíló táblázatba írja be magát, vagy társát az adott időponthoz.

Egy időpontban legalább kettő, legfeljebb öt név írható.

 

Egy valaki akár több időpontba is beírhatja magát.

 

Kérem, hogy olyan időpontokat jelöljenek be a testvérek, amelyben garantáltan el tudnak jönni.

 

Kérdésekkel, észrevételekkel nyugodtan forduljanak hozzám a testvérek!

 

Isten áldása legyen rajtunk!

Imafelhívás gyülekezetünkért

crosu8sd7y.jpg

Kedves Testvérek!

 

Urunk arra hív minket, hogy a karantén ideje alatt álljunk elé egy testként gyülekezetünkért:

1.) Minden nap délben, amikor a harang megszólal, mindenki imádkozza el az Úr imádságát ott, ahol van, gyülekezetünkért, bölcsességért, világosságért és megbékélésért;

2.) Szerveztessék egy nap, amelyben a teljes nap 24 óráját a gyülekezet imádságban tölti és kéri Urunkat bölcsességért, világosságért és megbékélésért;

Ennek technikai kivitelezésére is érkezett javaslat: egy órás váltásokban a templomban legalább két ember együtt. A beosztás: egy 7:00 órától másnap 7:00 óráig beosztott táblázat szerint, amibe ki-ki beírhatja, mikor tud jönni. A konkrét napot még nem tudni: arra kérem a testvéreket, figyeljük a jeleket. A templom nyitva lesz. Kérem a testvéreket, hogy aki részt szeretne venni a 24 órás imádságban, jelezze már most. A karantén ideje alatt elvárt biztonsági intézkedések adottak lesznek.

Áldást, békességet és jó egészséget a testvéreknek!

Szakács Sándor

...

Istentisztelet: Élő közvetítés

Logo4.jpg

Kedves Testvérek!

 

A jelenlegi helyzetre való tekintettel vasárnaponként, az istentiszteletek időpontjában élő közvetítésben hangzik igehirdetés és imádság. A közvetítés elérhető a gyülekezet facebook oldalán, ami a kék gombra kattintva elérhető.

A bejelentkezéshez szükség van egy facebook fiókra.

Maradjunk továbbra is a Lélek egységében kihasználva a technika adta lehetőségeket is.

Urunk áldása legyen rajtunk!

Idősek segítése

Logo4.jpg

Kedves Testvérek!

 

Kérjük, hogy akinek idős kora miatt a jelenlegi járványhelyzetben a bevásárlás problémát okoz,  vagy van a ilyen családtagja, ismerőse, jelezze  a diakónaiai szolgálat munkatársai vagy a nőszövetség elnöke felé az alábbi elérhetőségeken:

Diakóniai szolgálat:

Horváth Renáta: 30/883 3802

Schatz Judit: 70/550 8635

Nőszövetség:

Szakácsné Bereczky Emőke: 30/636 5869

Gyülekezetünk is megszervezi a segítségnyújtást nem csak idős gyülekezeti tagoknak, hanem gyülekezeti tagjaink idős hozzátartozóinak, ismerőseinek is.

A jelenlegi járványban az idősebb korosztály a legveszélyeztetettebb. Ezért kérjük idősebb testvéreinket, hogy ne kockáztassanak, ne menjenek vásárolni. Ha a családban nincs - akár tartósan, akár pillanatnyilag - segítség, bátran és bizalommal jelezzék a fenti elérhetőségek bármelyikén.

Áldást, békességet és jó egészséget!

...

Koronavírus: ÚJ FELHÍVÁS!

Logo4.jpg

Kedves Testvérek!

A Koronavírus-járvány gyors terjedése miatt hozott kormányzati intézkedéseket követve Egyházunk Zsinata arra kéri a gyülekezeteket, hogy további intézkedésig szüneteltessenek minden egyházi alkalmat.

A kérésnek eleget téve gondnok úrral egyeztetve Egyházközségünk is szüneteltet minden gyülekezeti alkalmat, beleértve a vasárnapi istentiszteleteket is.

A Zsinati felhívást itt olvashatják el: http://reformatus.hu/mutat/17143/

Az istentisztelet időpontjaiban on-line közvetített igehirdetések lesznek - kérjük, ezekkel kapcsolatban kövessék nyomon a tájékoztatásokat.

A keresztségi felkészítőket online (Messenger) tartjuk meg.

Kérjük, hogy a házi bibliakörök tartását is szüneteltessék a testvérek.

A konfirmációs felkészítőt a google-tanteremben lehet nyomon követni.

A “karantén” ideje alatt kérjük, ne jöjjenek a lelkészi hivatalba.

Kérjük testvéreinket, hogy továbbra is a józanság lelkével, felelősen és hitvallóan viseljük dolgainkat e jelenlegi helyzetben is.

Isten áldása legyen rajtunk!

Áldás, békesség!

...

Gyűjtés a holtmarosi gyermekotthonnak

holtmaros_logoweb-1-500x383.jpg

Gyülekezetünk gyűjtést szervez a holtmarosi Tulipán Gyermekotthon részére. Testvéreink idén pénzbeli segítséget kértek. Az adományokat a vasárnapi istentisztelet előtt vagy után, vagy a lelkészi hivatalban lehet befizetni március 11-e szerdáig.

...

Győrújbaráti gyülekezeti központ támogatása

img_20200227_145113_1.jpg

Egyházmegyénk gyülekezetei a március 15-i perselypénzekkel támogatják a győrújbaráti testvéreink gyülekezeti központjának építését. A március 15-i perselypénzt gyülekezetünk is a központ támogatására ajánlja fel.

Gyülekezetünk diakóniai szolgálatot indít

27849241_1583017918441735_1375848342_n.j

A családi látogatások-beszélgetések, illetve a háztartásbeli és/vagy ház körüli segítségnyújtás célja olyan szépkorú gyülekezeti tagok vagy azok családtagjainak támogatása, akiket a családjuk gondoz, de e tevékenység végzése átmenetileg nehézségekbe ütközik (a gondozó betegsége, elutazás, családi változások, elfoglaltságok, stb.), illetve a család meghatározott időszakra történő tehermentesítése indokolttá teszi segítség igénybevételét (pl. egyes napokon, esténként).

Református bál

_MG_8957.JPG

2020. február 7., 19:00 óra

Kristály étterem

 

Február 7-én tartjuk a hagyományos református bált a KRistály étteremben 19:00 órai kezdettel.

Részletek az alábbi gombra kattintva érhetők el:

V

V

Ökumenikus imahét, 2020.

oikomene.jpg

„… nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántuk…” ApCsel 28,2

 

 

Január 21. kedd 17 óra:

Nádorvárosi Szent Imre rk. templom (Szakács Sándor, ref. lelkész)

 

Január 22. szerda 17 óra:

Nádorvárosi evangélikus templom ( Tájmel Antal, rk. plébános)

 

Január 23. csütörtök 17 óra:

Szabadhegyi Szent Anna rk. templom (Mesterházy Zsuzsanna, ev. lelkész)

 

Január 24. péntek 17 óra:

Szabadhegyi református templom (Balázs Tamás, rk. plébános)

...

Legújabb járványügyi intézkedések

Templom2_edited.jpg

Kedves Testvérek!

 

A Zsinat Elnökségi Tanácsának ajánlása szerint Advent 2. vasárnapjától (december 6-tól) lehet személyes jelenléttel templomi istentiszteletet tartani a most hatályban lévő kormányzati és biztonsági előírások szigorú betartásával.

Ennek alapján egyházközségünk elnöksége úgy határozott, hogy az adventi istentiszteleteken (december 6.; 13. és 20.) tartunk templomi istentiszteleti közösséget is.

 

> Aki személyesen akar jönni, azokat szeretettel várjuk. A maszk használata és a kézfertőtlenítés kötelező.

 

> Az istentiszteletet továbbra is közvetítjük, így, aki otthon marad, a közvetítésen keresztül is bekapcsolódhat az istentiszteletbe.

 

> Kérjük, hogy aki betegnek, vagy veszélyeztetettnek érzi magát, továbbra is csak otthonról, az élő közvetítésen keresztül kapcsolódjon be istentiszteleteinkbe.

 

Hasonlóképpen az adventi áhítatokra is (december 10. és 17. csütörtök) hívjuk a templomba mindazokat, akik az adventi készülődés mellett szükségét érzik az elcsendesedésnek, az Ige hallgatásának. Ezeket is közvetítjük, így a közvetítésen keresztül is be lehet kapcsolódni az áhítatokba.

 

A karácsonyi istentiszteletek megtartásáról és módjáról később hozunk döntést az érvényben lévő kormányzati rendeletek szerint. Kérjük, kísérjék figyelemmel a tájékoztatást úgy honlapunkon, mint a közösségi oldalakon.

 

Kérjük a testvéreket, hogy értesítsék egymást az istentiszteleti rendről, azok változásairól.

 

Áldást, békességet és jó egészséget!

...

Beszámoló az őszi gyülekezeti csendes napról

Csendes_nap_plakat_2020_oktober-b1.jpeg

Csak Istennél csendesül el lelkem.

Zsolt 62:2

Elhívás és küldetés

 

 

Október 16-án, pénteken délután gyülekezetünk egy kis csoportja jóleső örömmel hagyta háta mögött a hét korábbi napjait, és készülődött egy hívogató utazásra. A hétköznapok ismétlődő feladatai, a gyakran szorító időhiány, a sietés miatt néha múlhatatlanul szükségünk van az elvonulásra, a teljes csendre, a kikapcsolódásra. Ezen az őszi pénteken többen éreztük úgy, hogy végre ahhoz a programhoz érkeztünk, amire hetek óta vágyakoztunk. A valódi megnyugvás pedig Isten közelében adathat meg nekünk igazán. Ebben volt részünk péntek délutántól szombat délutánig amelyet a Bakonyban, egy Zirc-Tündérmajor nevű kis eldugott településen töltöttünk. A zord, hűvös, esős időben megtett autóút után a kellemesen meleg vendégházban, a finom, bőséges ételekkel teli vacsoraasztal mellett testileg is megpihentünk. Érkezésünk estéje a ráhangolódásé volt. A kezdő áhítat már kapcsolódott a másnapi témához: elhívásunk, küldetésünk. Fülöp és Nátánáel elhívásának történetét ismertük meg János evangéliumából (1:43–51), ami bevezetett minket az elhívás témakörébe. Megfogalmazódtak a másnapi elmélyült igetanulmányozáshoz kapcsolódó kérdések: Hogyan is éltük meg az elhívást saját életünkben? Hogy tudjuk felidézni akár konkrétan az elhívás pillanatát? Mire hívott el minket Jézus?

Az este további része játékos beszélgetésre adott alkalmat, ami kis közösségünket igazán családiassá tette.

A megszokott életterünktől való eltávolodás, a feladataink határozott hátrahagyása nagyon megkönnyítette, hogy valóban csak az Igére figyeljünk. Kis padlásszobámban a bakonyi erdők illatát és csendjét érezve számomra is egészen messzinek tűntek győri életem feladatai. A másnapi kellemes reggeli után kezdődött az igazi belső munka. Még négy evangéliumi részt olvastunk el közösen, amelyek a további tanulmányozás tárgyát képezték. Máté, a vámszedő elhívását (Mt 9:9–13), a Jézus követőiül ajánlkozó tanítványok figyelmeztetését a követés nehézségeire (Mt 8:18–22), a gazdag ifjú történetét (Mt 19:16–22), valamint Jézus beszédét arról, hogy életünk elveszítése árán találhatjuk csak meg az igazi életünket (Mt 16:24–28). Mély, elgondolkodtató, nehéz témák és kérdések nyíltak meg előttünk. Jó 3 órányi csendesség állt rendelkezésünkre, hogy közelebb jussunk a megértésükhöz, hogy meghalljuk e történeteken keresztül Isten nekünk szóló üzenetét.

A csendes napi igetanulmányozás alapja a Szentlélek segítségül hívása. Az Ő vezetése alatt gondos figyelemmel újra olvassuk a megadott bibliai részeket, a kapcsolódó hivatkozásokat, és engedjük, hogy vezessen az Írás fonala más szentírási könyvek, fejezetek felé. Az idő bőséges, ami ritkán mondható el a hétköznapokban. A mostani alkalmon is mindannyian örömmel ámultunk el azon, hogy milyen jó érzés, amikor nem kell sietni, és órákon keresztül csak Isten szavára figyelhetünk. Csodálatos ajándék ez.

Visszatérve a csendes napi lelki munkánk mikéntjére, az Igében való kutakodás közben eljutunk ahhoz a gondolathoz, üzenethez, ami a legjobban megérint, megfog. Erre rátalálva, ezt forgatjuk tovább imádságban, könyörgésben Isten előtt. Feltehetjük kérdéseinket, meghallhatjuk Urunk válaszait. A Szentírás kutatása többnyire egy kis csendes zugba, vagy a szobánkba elvonulva történik, de az idő egy részében lehetőségünk van a szabadban, a természetben sétálva, szemlélődve folytatni a gondolkodást, imádkozást. Ez elmélyíti belső figyelmünket, felismeréseinket.

Így zajlott most is a szombat délelőtt. Ebédig ki-ki a maga ritmusában, elvonulva tanulmányozta az Igét, és imádkozott. Többen le is írtuk felfedezéseinket, érzéseinket.

Ebéd után folytattuk programunkat „morzsaszedegetéssel”, vagyis a délelőtt gyümölcseinek megosztásával. Mindenkit más érintett meg, gondolkodtatott el a Szentírásból, mindenki mást értett meg a maga számára Isten szavából. Nagyon jó volt hallgatni egymást, egymástól is tanulva. A Szentlélek megáldotta igyekezetünket, keresésünket, azt, hogy megnyitottuk a lelkünket előtte: vezessen, és munkálkodjon bennünk.

A sokféle felismerés közül kiemelném azt, amit többen megfogalmaztunk: elhívásunk folyamatos, és valamiképpen mindig válaszolunk rá, így jutva közelebb és közelebb Jézushoz, önmagunk teljes átadásához. Mert keresztény életünk legfőbb célja és vágya az, hogy teljesen átadjuk Urunknak a vezetést. Az ő akarata, terve érvényesüljön életünkben, hagyjuk, hogy olyan feladatra, szolgálatra vezessen, amit Ő szán nekünk, és földi, testi, emberi vágyainkat elengedve azt az igazi életet éljük, amit Ő készített számunkra.

 

„Ekkor monda Jézus az ő tanítványainak: Ha valaki jőni akar én utánam, tagadja meg magát és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem.

Mert aki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt; aki pedig elveszti az ő életét én érettem, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de az ő lelkében kárt vall?” (Mt 16:24–26)

 

Köszönjük, hogy idén ősszel is átélhettük a csendes nap áldásait.

 

 

 

Bede-Fazekas Enikő

...

Reformációi istentiszteleti rend

index.jpeg

Október 31., csütörtök, 18:00 - Ünnepi istentisztelet

November 3. vasárnap, 9:30 - Ünnepi istentisztelet úrvacsorával

Gyülekezeti csendes nap

05_30_1_prev.jpg

December 6-án és 7-én gyülekezeti csendes napot tartunk Gézaházán, a Hubertus fogadóban.

Szeretettel hívjuk azon testvéreinket, akik szeretnének egy estét és egy teljes délelőttöt a közösségben megélt egyéni elcsendesedésben eltölteni.

Indulás december 6-án, pénteken 17:00 órakor.

Hazaindulás: december 7-én, 15:00 és 16:00 között

Részvételi díj: 5.000- Ft.

Vacsora után közös áhítattal, elcsendesedéssel kezdünk, ami után lehetőség lesz beszélgetésre, rekreációra.

Másnap reggeli után kezdődik közös áhítattal az elcsendesedés, ami után mindenki egy szabadon kiválasztott helyen töltheti az egyéni elcsendesedés idejét.

Ebéd után igeközösséget és imaközösséget tartunk: ez zárja le az alkalmat.

Missziós délután

Kelj fel.jpeg

November 16-án, szombaton, délután 16:30-tól missziós délutánt tartunk a gyülekezeti teremben.

A cél a közös útkeresés, lehetőségeink és a felmerült szükségek megbeszélése, eszmecsere arról, hogy milyen konkrét feladatokkal, szolgálatokkal teljesíthetjük Jézus Krisztus missziós parancsát.

Vendégünk lesz a győri kék kereszt is, de a konkrét missziói lehetőségektől a házi csoportokon át a szeretetszolgálatig megpróbálunk minden lehetőséget számba venni.

Az alkalmat közös vacsorával zárjuk.

Hittanos kirándulás - 2019. október 19.

Cuha.jpg

Idén ősszel is elmentünk kirándulni a hittanosokkal. Ezúttal a Cuha patak völgyét jártuk végig. 

Amellett, hogy Isten teremtett világának ezt a szép szegletét is bejártuk, erősödött a közösségünk, megismerhettük egymást jobban.

Köszönet mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak ahhoz, hogy ez az alkalom is jól sikerüljön.

 

És nem utolsó sorban köszönet azon hittanosoknak, akik eljöttek 

Ifi - bográcsozás a Gerence völgyében

Bogrács.jpg

Október 12-én, szombaton bográcsozni voltunk az ifivel a Gerence patak völgyében. Hála istennek szép idő adatott. A vállalkozó kedvűek felmentek az Odvaskő barlanghoz is.

Fényképes beszámoló a "Fényképalbum" gombra kattintva érhető el.

Köszönet mindazoknak, akik hozzájárultak az alkalomhoz. 

Lesz folytatás is :)

P-Con azaz IFI 2019-2020.

index.jpeg

Megtartottuk az Ifi évadnyitó alkalmát imádsággal és hamburgersütéssel egybekötve.

Köszönet mindazoknak, aki az alkalom szervezésében és lebonyolításában segítettek bármilyen formában.

Az ifi alkalmairól és terveiről a képre, vagy az alábbi gombra kattintva olvashat.

Építkezés

P9140074.JPG

Folytatódik a Gábor Áron u. 4/A alatti ingatlan előkészítése. Célunk az, hogy a segédlelkészi lakás minél hamarabb beköltözhető legyen, illetve mellette az új gyülekezeti terem felépülhessen.

Köszönjük az eddigi segítséget.

Az építkezésről készült képek elérhetőek a "Fényképalbumok"-ban a képre, vagy a gombra kattintva.

Ifi kalandtúra - Gézaháza

67722772_1085600411628706_45116717564103

Ifi-kalandtúra a Bakonyban-felnőtt szemmel

 

Nagy izgalommal indult el kis csapatunk a 3 napos kalandtúrára. Szállásunkra, Gézaházára érkezve csak álmélkodtunk a gyönyörű környezeten, hatalmasra nőtt fákon, hangulatos házunkon. A szobabeosztás után áhitatra gyűltünk össze a tisztáson, szalmabálákon körbe ülve dicsőítő énekekkel kezdtük az alkalmat. Sándor igét olvasott nekünk, majd ismertette a programot. Új szemléletet mutatott nekünk azzal, ahogy beszélt a teremtett világról, Istenről, aki mindezt megalkotta, a sziklamászásnak pedig úgy fogjunk hozzá, hogy Isten nekünk teremtette azokat a sziklákat, leljük benne örömünket, hogy felmászunk rá, engedjük el félelmeinket, tapasztaljuk meg a mászás örömét. Imaközösséggel zártuk az alkalmat, csatlakozott hozzánk egy éppen itt nyaraló hölgy is, aki, mint kiderült keresztény pszichológus, aki velünk együtt adott hálát Isten irántunk való szeretetéért.

 

A finom ebéd után kocsiba ültünk és elindultunk a Via Ferrata felé. A helyszínen már várt ránk Gilicze Tamás gyakorlott sziklamászó-aki egyébként a bakonyszentkirályi református lelkész és már vezetett nekünk bakonyi túrát-kiosztotta mászáshoz szükséges felszereléseket. Beöltöztünk, majd Tamás rövid oktatást tartott a helyes mászásról, a hevederek használatáról. Rövid séta után elérkeztünk a sziklákhoz.-” Mindig lépjetek kicsit magasabbra a lábatokkal, mint ahogy gondolnátok, úgy nem lesz baj!”-hangzott a jó tanács (ezt a tanácsot a mindennapi életünkben is tudjuk használni). Ifjaink nagyon bátran indultak, elhatároztam én sem fogok aggodalmaskodni, de azért kicsit féltem, mikor rám került a sor az indulásnál. Elmondtam magamban, hogy hálás vagyok Istennek, hogy mászhatok és fellendültem a sziklára. Az előttem járók segítettek, hová tegyem a lábam, majd egyre magabiztosabban másztam! Előttem mászott a férjem, a lányom, a legjobb barátnőim gyerekei és magam is elég bizonytalan testhelyzetben voltam, de az volt a csodálatos, hogy egyáltalán nem féltem! A függőleges sziklafalon kapaszkodva hátranéztem, mögöttem a Cseszneki vár, alattam a mélység és gyönyörű kilátás a tájra, fantasztikus volt! Leérkezve a szikláról, mindnyájan nagyon boldogok voltunk, hogy megcsináltuk, a csapatunk még bátrabb fele pedig már indult is tovább egy még nehezebb pályán.

 

Élményekkel teli indultunk haza, majd rövid pihenő és a finom vacsora után újra összegyűltünk az esti áhitatra. Csodálatos volt hallgatni, ahogy a fiataljaink az imaközösségben megköszönték Istennek az erőt, bátorságot a mászáshoz. Este még csapatokra osztva Activity-ztünk, majd játszottunk egy fiúk a lányok elleni Most mutasd meg-et, jól szórakoztunk.

 

Másnap indultunk a gyalogtúrára az Ördög-Árokban. Bár kicsit esőre állt az idő, a reggeli áhitaton kértük Istent, adjon jó időt a túrához. Gyönyörű helyeken jártunk-nézzétek majd meg a képeket-szükség volt a sziklamászáson tanultakra is, hiszen komoly sziklákon is át kellett másznunk, csak most felszerelés nélkül. Az úton jókat beszélgettünk, majd elérkeztünk az Ördög likhoz! Ez egy szép barlang, ahová Sándor vezetésével csoportokra osztva másztunk be. Nem volt könnyű terep, bújkálnunk kellett, csúszós is volt, persze sötét, a telefonokkal világítottunk. Végül elérkeztünk a felszerelés nélkül még látogatható legmélyebb pontjához, ott mindenki keresett magának egy „biztonságos” helyet (tartani kellett magunkat a falon kapaszkodva) majd lekapcsoltuk a világításokat. Igazi vaksötét volt, tényleg semmit sem láttunk. Beszéltünk róla, hogy az életben is kerülhetünk ilyen sötétségbe, de milyen csodálatos, hogy az Úrra bízhatjuk magunkat! Így sötétben elimádkoztuk még közösen a Miatyánkot, majd a lámpákat felkapcsolva visszamásztunk a bejárathoz. A batyus ebéd után folytattuk a túránkat, szebbnél-szebb helyeken jártunk, finom vadszedret ettünk, még egy rókát is megcsodálhattunk! Hazaérve a vacsora és a pihenő után tábortüzet gyújtottunk, körülötte énekeltünk, nagy élmény volt.

Az utolsó napon, bár 8 órára hirdettük a reggelit, bizony akkor még-néhány korán kelőn kívül-mindenki aludt! Azért felébredt a csapat, majd elkezdődött az elcsendesedés. Az áhitaton hallhattuk a vámszedő elhívását (Mt.9,9), majd kb. másfél órára mindenki keresett magának egy helyet,ahol igét olvasva elcsendesedhet, imádkozhat. Egy kisebb csapattal a közeli rétre mentünk, ott mindenki választott magának egy saját szalmabálát, oda felmásztunk. A csend, a gyönyörű táj, Isten közelsége felemelő volt!

Ebéd után még összegyűltünk egy kis „morzsa szedegetésre”-ahogy Sándor nevezte- mindenki megfogalmazta, hogy érezte magát, mit visz magával az együtt töltött napokból.

Nagy ajándék volt nekem, hogy együtt lehettem a fiataljainkkal 3 napig, közösen kitágíthattuk a határainkat, kipróbálhattunk magunkat különleges helyzetekben, Isten jelenlétében lehettünk. Mikor hazajöttünk a Kisalföld újságban ezt írták a nap mondásának: „ Az ember életének az az értelme, hogy a világ nagyszerűségére, a lét értékére ráeszméljen, és örömének hangot adjon./Jelenits István/. Na ezt adta nekünk ez a kalandtúra.

Győrffy Eszter

Imádság csendjében

65290368_472558526840170_214469715482273

Nyáron, minden szerdán este 18:00 órától imádságos elcsendesedésre hívjuk testvéreinket. Ha úgy tetszik, szerda esténként az imádság oázisává lesz templomkertünk.

Az alkalom megbeszélés szerint egy, másfél órás. Lényege, hogy egy közös imádsággal kezdve megtaláljuk a csendet a mindennapok kényszerítő rohanásában, és e csendben az imádság és szemlélődés csendjében Isten előtt legyünk - közösségben és egyénileg egyaránt.

Az alkalom felépítése:

- Közös ének, és imádság

- Igeolvasás és elcsendesedés

- Felolvasás (egyházatya, vagy pusztai atya imádságról szóló írásából)

- Egyéni elcsendesedés (mindenki az általa választott helyen, egymagában)

- Imaközösség

- Ének

Mindenkit szeretettel várunk, aki érzi az elcsendesedés, az Istennel töltött kikapcsolódás szükségét.

Hittanos tábor - Balatonfűzfő

65290368_472558526840170_214469715482273

Június 24-től június 28-áig tartottuk a hittanosoknak a balatonfűzfői nyári tábort. Hála legyen Istennek, amiért végig szép időnk volt.

Az első nap megérkezés után elfoglaltuk a szállást, a balatonfűzfői református üdülőben. Ebéd után lementünk a strandra: nem kell különösebb beszámoló arról, ahogy a gyermekek és felnőttek egyaránt élvezték a balatoni fürdőzést. Este a szállásunkon vacsora után még közös beszélgetéssel, játékokkal töltöttük az időt.

Kedden szerdán és csütörtökön félelőtt csoportos beszélgetések voltak: Ruth könyve alapján beszélgettünk a felmerülő témákról, úgy mint beilleszkedés egy új közösségbe, a kis dolgok  megbecsülése, párválasztás és család.

Ebéd és rövid szieszta után strand következett, illetve esténként a vacsora utáni beszélgetések. Szerdán egy esti sétát tettünk a Balaton partján, csütörtökön este pedig "KI mit tud" verseny volt, amit tábortűz követett.

Péntek délelőtt boboztunk :)

Reményeink szerint mindenki szép élményekkel és emlékekkel tért haza azzal az elhatározással, hogy jövőre is újra itt leszünk.

Ezúton is köszönjük mindnekinek a segítséget, a hozzájárulását.

S.D.G.

Napközis tábor - 2019.

64394303_751932595209063_576318058457464

Idén is megtartottuk a hagyományos nyári napközi tábort. Az idei téma a "Bibliai mesterségek" volt.  A helyben tartott foglalkozások mellett ellátogathattunk a tűzoltóságra, illetve Szentivánra is.

Jövőre újra lesz: szeretettel várjuk továbbra is a hittanosokat ebbe a fantasztikus közösségbe :)

Ezúton is köszönjük mindnekinek a segítséget, a hozzájárulását.

S.D.G.

Hittanos kirándulás elmarad

Logo4.jpg

Kedves Testvérek!

A június 1-jére, szombatra tervezett hittanos kirándulás az eső miatt elmarad.

Legközelebb a tanévzáró istentiszteleten találkozunk június 16-án. Szeretettel várunk mindenkit :)

;

Konfirmandusok csendes hétvégéje

58377886_438548443573782_522690260569476

Április 26 és 27-én tartottuk Héregen a konfirmandusok csendes hétvégéjét.

Érkezésünk napján, délután kirándultunk Tardoson, és a tardosi régi kőbányában sziklát másztunk. Ezúton is köszönjük segítőnknek, Gézának, az önzetlen segítséget. 

Másnap délelőtt tartottuk meg az elcsendesedésünket. Ennek lényege az volt, hogy mindenki az imádság csendjében, Isten Igéjének tükrében megtalálja a hívást, keresse a kérdésre a választ: "Miért akarsz Jézus Krisztus követője lenni?".

Reményeink szerint gazdag ajándékokkal tértünk haza, megerősítve az elhatározásban, amit a konfirmandusok a konfirmáció alkalmával fogadalomban fognak elmondani a gyülekezet és Isten színe előtt.

Kell-1-Ház

Kell1ház-oldal007.jpeg

Presbitériumunk meghirdette a "Kell-1-Ház" programot, amelynek célja a megvásárlandó új telekrészen a gyülekezeti tereink bővítése. A cél hármas: egyrészt a segédlelkészi lakást szeretnénk behozni a parókia udvarába. Másrészt magát az udvart tudjuk így megnövelni. Harmadrészt pedig az új gyülekezeti terem kialakítása. Terveink szerint az ingatlanon lévő épületet bővítjük majd úgy széltében, mint egy tetőtéri lakásrész kialakításával.

Istennek hála, hogy megadatott ez a lehetőség. A telek megvásárlására van már saját forrásunk, ám a cél megvalósításához még sok tennivaló van.

Ezért a program első lépéseként gyűjtést hirdetünk, hogy a további saját forrást előteremtsük.

Az adakozás lehetőségeiről az alábbi "Kell-1-Ház" feliratú gombra, vagy a képre kattintva olvashat.

Hittanos kirándulás

56255406_396349314519534_793889695957673

Az ifi kirándulása után a hittanosoknak is megtartottuk a túrát március 30-án. Célpontunk a Kerteskői-szurdok illetve az Oltárkő volt.

Istennek hála igen szép időnk volt. A gyerekek jól bírták az igen nehéz terepet, de dicséret illeti az őket kisérő felnőtteket is.

Köszönjük mindazoknak, akik bármilyen módon segítették és segítik az ifjúsági programjainkat. Legfőképpen Istenünké a dicsőség!

Ifi kirándulás

54520779_2346421578927535_83739195296752

Március 23-án végre jó időt kaptunk, és a tűzgyújtási tilalmat is feloldották. Elmentünk a P-Con (Ifi) közösség tagjaivel a Gerence-patak völgyébe.

A táborhelyünkre vezető híd beszakadt ugyan, de ez sem jelentett akadályt: a völgy egyik legszebb táborhelyén állapodtunk meg, miután átkeltünk a híd romjain.

Felmentünk az Odvaskő-barlanghoz, ezalatt finom bográcsos hamis-gulyás készült.

Sajnos a kilátóhoz nem tudtunk felmenni, de helyette elmentünk a Borostyán-kúthoz, Gellért püspk egykori remeteségének helyére, a Kálvária-dombra.

Köszönet mindenkinek, aki jött, aki gondolt ránk imádságban. Lesz folytatás :)

Ökumenikus imahét

oikomene.jpg

ÖKUMENIKUS IMAHÉT 2019

 

Győr-Nádorváros, Szabadhegy és Szentiván területén

 

 

„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj!” 5 Móz.16,18-20

 

Nyitó istentisztelet: január 21. hétfő, 18 óra - Kossuth utcai református templom.

 

  • Január 22. kedd 17 óra:

Nádorvárosi Szent Imre rk. templom (Vancsai József ev. lelkész)

  • Január 23. szerda 17 óra:

Nádorvárosi evangélikus templom ( dr. Balázs Tamás rk plébános)

  • Január 24. csütörtök 17 óra:

Szabadhegyi Szent Anna rk. templom (Szakács Sándor ref. lelkipásztor)

  • Január 25. péntek 17 óra:

Szabadhegyi református templom (Szalóky Albert OSB plébános)

  • Január 26. szombat 17 óra:

Szentiváni Ker. Szt. János rk. templom (Kocsis Ábel ref. teológus)

Folytatódik az "Út" sorozat

49135408_273417010000860_414082139219296

Januárban megkezdjük az "Út" sorozat néven ismertté vált felnőtt katechézis második blokkjait.

Szerdánként 18:00 órától az első sorozat soron következő blokkját vesszük.

Csütörtökön 17:00 órától és Pénteken 17:30-tól az "Út2" sorozat következő blokkját.

Szeretettel hívjuk és a várjuk a sorozatot már követő és az újonnan csatlakozni kívánó testvéreinket egyaránt.

Januári presbiteri gyűlés

49135408_273417010000860_414082139219296

Január 18-án, pénteken 18:00 órától tartjuk a szokásos év eleji presbiteri gyűlést, amelyen egyházközségünk 2018. évi költségvetési beszámolóját, és 2019. évi költségvetését kell összeállítanunk, elfogadunk.

A gyűlés anyagát ki fogjuk küldeni a presbiter testvéreknek e-mailen.

A gyűlésre való tekintettel január 8-án nem lesz presbiteri bibliaóra.

Gyermekek karácsonyi ünnepe 2018.

49135408_273417010000860_414082139219296

Idén is megtartottuk a gyermekek karácsonyi ünnepét a szabadhegyi templomban. 

Köszönjük a hittanoktatóknak a felkészítést és az előkészületeket, és mindenek előtt a gyermekeknek a felkészülést és verseket.

Ifjúsági
Járvány
bottom of page