top of page

jún. 14., K

|

Győr

A stroke

Dr. Szegedi Anikó előadása a stroke jelentéséről, tüneteiről, megelőzéséről és kezeléséről. Június 14., kedd, 18:00, Gyülekezeti terem

A stroke
A stroke

Időpont és helyszín

2022. jún. 14. 18:00

Győr, Győr, József Attila u. 31, 9028 Hungary

Bővebben:

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és első helyen áll azon betegségek között, melyek tartós rokkantságot okoznak. Évi 45–50 ezer új beteg írható a stroke számlájára, becslések szerint 180 ezren élnek a betegség több-kevesebb maradványtünetével.

A stroke angol szó, jelentése ütés, csapás, amely arra utal, hogy az agyi keringészavar hirtelen alakul ki. A stroke-ot a köznyelvben agyvérzésként említik, az esetek csupán 15%-a valódi agyvérzés, míg 85%-a érelzáródás következtében kialakult agyi infarktus.

A stroke-ok egy része megelőzhető lenne, ha a rizikótényezőket, mint például a magas vérnyomás, cukorbetegség- megfelelően kezelnénk, vagy ha nem dohányoznánk. A mediterrán típusú diéta és a rendszeres testmozgás is fontos az egészséges életmódhoz.

A stroke felismerése laikusok számára is nagyon fontos, hogy a páciens időben stroke centrumba jusson. Ebben segít 3 betű, az MBE:

Ne feledje a 3 betűt: MBE, és a következő 3 egyszerű kérést!

1. M: Kérje meg az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.

2. B: Kérje meg, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot összefüggően, például: Szép napunk van.

3. E: Kérje meg, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívni kell a mentőket!

Az előadásban a stroke jelentéséről, tüneteiről, megelőzéséről és kezeléséről lesz bővebben szó.

Esemény megosztása

bottom of page