DSC04942.JPG

Bizonyságtétel

Kiss Erzsébet

... arról a nagy kegyelemről, melyet az Úr Jézustól, áldott Urunktól kaptunk megtapasztalva, hogy „Kérjetek és megadatik nektek, keressetek és találtok, zörgessetek és megnyittatik nektek.” (Lukács 11, 9)

Imádságaink meghallgatásra találtak az Úrnál! Ingyen kegyelemből!

Férjem gyógyulásának történetét szeretném megosztani olvasóimmal, egyrészt hálaadásból, másrészt, hogy biztassunk másokat is: van csoda, mely onnan felülről érkezik és Istenünk szeretete sokkal erősebb, mint ahogy mi azt hinnénk.

Ezelőtt huszonhét évvel óriási megpróbáltatás ért bennünket. Férjem alig negyvenhét évesen súlyos, rosszindulatú hasnyálmirigy betegségen esett át. Orvosa mindössze három hónap „életet” ígért. Engem az orvos leültetett, próbált magyarázni jó indulattal, tanácsolva, hogy családomat, gyermekeimet készítsem fel a nagy fájdalomra. Azt, hogy én mit éreztem, mit éltem át, emberi ésszel fel nem fogható. De ott volt velem a Szentlélek, és erőt, tanácsot adott. Tudtam beszélni az orvossal, elmondtam, hogy ilyen nagy bánattal én nem tudom gyermekeimet terhelni, hiszen két lányom egyetemista, mi lesz a tanulással. A harmadik távol él férjével, boldog házasságban.

Kértem a főorvost, hogy férjem ne tudja meg az igazi diagnózist: 1994-ben ez lehetséges volt. Elfogadta a kérésemet és akkor jött az a javaslat, hogy műtéttel talán segíteni lehet. A Szentlélek ott volt velem, mert meg tudtam kristálytisztán fogalmazni a következőket: kérem, hogy a nyári iskolai szünet közelségére való tekintettel (ez júniusban történt), engedjék haza a férjemet. Imádságos szívvel fogom ápolni, szabadságom ezt lehetővé teszi. Az orvos jóságosan nézett rám, mondva, hogy beleegyezik, de ha bármi nehéz helyzet adódna, rögtön mentőt küld.

Amíg a beszélgetés tartott, nem sírtam. Busszal kellett hazamennem Keszthelyről Rezibe. De előtte a Helikon park egyik padjára leültem és ott zokogtam ki magam. Hazaérkezve bezárkóztam a belső szobámba és bevonultam imádkozni. Kértem az Urat, hogy adjon gyógyulást férjemnek. Még olyan fiatal, szeretném, hogy megérné azt, hogy unokáit is láthassa, de legyen meg az ő akarata. Kértem az Urat, hogy adjon nekem erőt a terhek elviseléséhez és adjon tanácsot: mit tegyek. Ne üljek ölbe tett kézzel, hanem cselekvő hittel tegyem a dolgomat.

És mit tesz Isten? Válaszolt!

Alig álltam fel imádságomból, eszembe jutott annak a vak embernek a gyógyulása, akinek szemét Jézus nyálával összevegyített sárral kente be. Addig ezt nem értettem. Miért kellett ezt így gyógyítani, hiszem Jézustól elég egy szó. Miért kellett ezt így gyógyítani, hogy el kellett küldeni a vakot a Siloám tavához? Igen: ez a cselekvő hitre való buzdítás. Nem tétlenül várni, hanem cselekedni imádságos szívvel.
A másik gondolat: Maria Treben könyve: „Egészség Isten patikájából”. Addig nem ismert gyógynövények a kertemben, amelyeket gyomoknak hittem. Tele velük a kert. De a nagy csoda az volt, hogy vajon honnan szerzem meg a könyvet? Még abban a percben, hogy imádságom tán az ajtót kinyitottam, jött egy kedve idős szomszédasszony. Isten küldte! „Viki néni drága! Nem tudja, kinek van meg ez a könyv?” - kérdeztem. „Dehogynem” - volt a válasz. „Megvan Julinak a szomszédban” - és már hozta is.

A Teremtő adott élelmet, adott gyógyfüveket, adott orvosokat, ápolókat, de adott a megpróbáltatásokhoz velem imádkozó, értünk imádkozó testvéreket is.
Keszthelyi lelkészünk, nt. Kuti Géza velem imádkozott a templom falai között. Imádkoztak a Nőszövetség tagjai és öcsém, akit családomból egyedül avattam be a nagy titokba.

A nyár így telt el. Ősszel, szeptemberben a kontroll vizsgálat már nem tudta kimutatni a rosszindulat jeleit.

Az orvos közölte velem, hogy ez csoda. Mondtam, hogy imádság által vált lehetségessé. Kérte, hogy érte is imádkozzam, ha beteg lesz. Nemsokára szívbetegséggel került kórházba, majd felépült. Sajnos azóta már hazaköltözött az Úrhoz, de hálával gondolok rá, és köszönöm Istennek, hogy ilyen megértő orvos volt a férjem mellett.

Szinte tíz év elteltével tudta meg a férjem és a gyermekeim a diagnózist és a gyógyulás csodás történetét.
Azóta szinte harminc év! Azóta együtt dajkáltuk, dajkáljuk unokáinkat. Imádságos szívvel viseljük az újabb és újabb megpróbáltatásokat, de abban a biztos tudatban, hogy a „megrepedt nádat nem töri el, a pislogó gyertyabelet nem oltja ki, a törvényt igazán jelenti meg” (Ézsaiás 42, 3)

Hálát adok Istennek, hogy ezt a nagy kegyelmet ingyen adta! Hálát adok, hogy adott testvéreket, akikkel közösen imádkozhattam, akik imádkoztak értünk.

Hálát adunk a gyógyulásért, és kérjük az Urat, hogy ezt a nagy kegyelmet ne tegyük hiábavalóvá!
Hiszem, hogy azért tartott meg bennünket, mert célja volt és van velünk! S ha majd odaát leszünk, vele leszünk.

Soli Deo Gloria
Kiss Erzsébet
Győr-Szabadhegyi Református Egyházközség tagja
2021. február 23.

Győr-Szabadhegyi Református Egyházközség

Vezető lelkész: Szakács Sándor

Segédlelkész: Marton Krisztián

Gondnok: Szendi Péter

9028 - Győr, József Attila u. 31.

Szakács Sándor: +36 30/6324 599

Marton Krisztián: +36 70/3860 125

 

refszabadhegy@gmail.com

  • Grey Facebook Icon
  • Instagram
  • YouTube
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE:

© 2023 by HARMONY. Proudly created with Wix.com