top of page

Napközi hittantábor 2023. - Isten szeretetből felöltöztet

Istenünk idén is megajándékozott bennünket a napközis tábor alkalmával üzenettel, egymás társaságával, barátságokkal, munkatársi közösségünk megerősödésével. Táborunk témájául a KOEN Vakációs Bibliahét idei nyárra kidolgozott programját választottuk, Jakab Enikő beosztott lelkipásztorunk javaslatára – és nem bántuk meg.

A hét minden egyes napján egy-egy bibliai szereplő „ruháján” keresztül láthattuk, hogyan munkálkodott Isten az ő életükben, hogyan öltöztette át őket, és hogyan váltak olyanná életük során, amilyennek Isten teremtette őket.
Az emberi életszakaszok kronológiája elevenedett meg előttünk:

1. nap: Ádám és Éva bőrruhája (házasság, szeretetkapcsolat)
2. nap: Anna kismamaruhája (Isten ajándéka a gyermek)
3. nap: József története (felnövekedés, formálódás)
4. nap: Illéstől örökölt palást (elődöktől örökölt szellemi értékek)
5. nap: Jézustól kapott fehér ruha (örök élet, jutalom)

Az egyes napok üzeneteihez kézműves tevékenység is tartozott:
- Pólóbatikolás – Marcsival
- Varrógéppel varrással ismerkedés: Modrovits Dóra testvérünk felajánlásaként a gyerekek nem mindennapi foglalkozás részesei lehettek.
- Fakanál báb készítés: saját magukat készítették el és “öltöztették” fel a gyerekek.
- József történetéhez kapcsolódva – Marcsi által előkészített – tunikákat festettek saját mintával a gyerekek.
- Nyakdísz készítése, festése Ági nénivel az egyiptomi viselet szerint.

A tábori napok alatt szabadidős játékok is segítették az egymással ismerkedést, együttműködést:
- ping-pong, csocsó, trambulin,
- 2 fiatal segítőnk, Robi és Bernát szervezésében reggeli torna és sportversenyek
- Sorverseny és csapatmunkát erősítő játékos feladatok a Rózsák terén Rigóné Ági nénivel
- Kívülről érkező programjaink, melyek gazdagították a csütörtöki és a pénteki
napot:

- A Vakok és Gyengénlátók Egyesületéből Piroska néni, Kati nénik és Feri bácsi segítségével makramézás, gyöngyfűzés, vakok által használt mindennapi eszközökkel és játékokkal, valamint a Braille-ábécével való ismerkedés;
- Tűzoltó autó és teljes felszerelése vált felfedezhetővé, türelmes tűzoltók válaszoltak a gyerekek és felnőttek kérdéseire – ez a program Pesztenlehrer Lajos, gyülekezetünk tagja, nyugalmazott tűzoltó ezredes jóvoltából vált lehetővé.

Önkéntes segítőink, akik már évek óta profi táboroztatók: Keczkó Csilla egyetemista és Gulácsi Csilla gimnazista testvérünk. Nyári szünetet és délig alvást nem sajnálva, minden türelmüket és gyermek szeretetüket beleadva tették olajozottá, működőképessé mindennapjainkat, kipótolva itt-ott a hiányokat, egy-egy jó szót, törődést nyújtva a gyerekeknek, segítve rendrakásban, takarításban, és idén először az IGEI ÜZENET átadásában – az első próba annyira jól sikerült, hogy a gyerekek tapssal jutalmazták Csilláinkat!

Mi, hittanoktatók is megerősödtünk a szolgálatban, együttműködésben. A tábori témákat egymás között felosztva készültünk a bibliai üzenet átadására. Jó így együtt a gyerekek között! Még a tábor utáni napokban is eszünkbe jut egy-egy esemény, gyerekek által megfogalmazott igazság, és az, hogy mennyi értékes tulajdonságot, képességet rejtett el bennük Isten.

Az élelmezésünkről is hadd említsek pár szót:

- A heti tízórai és uzsonna alapját képező felvágottak, zöldségek, vajak beszerzését Lelkész úr végezte, ezeket a hét során kiegészítette a gyerekek szülei által hozott kényeztető finomságok, lekvárok, kalácsok, rágcsák, sütemények garmadája.
- Gyülekezetünk tagjai, Nagy Lajosné Sárika néni, Kertészné Győrffy Eszter is meglepett bennünket finom kakaós kaláccsal egy-egy napon.
- Nagyszentjánosról a Misik család gondoskodott rólunk egy forródélutánon hűsítő jégkrém formájában.
Az étkezés szolgálatát, a kereslet-kínálat koordinálását, a készletgazdálkodást Füstös Erzsébet lelkész-hittanoktatónk végezte, mint jó háziasszony és mint unokáit kínáló nagymama, volt jelen közöttünk.

A tápláló ebédeket a Kakas Vendéglőben fogyasztottuk, évek óta visszajáró vendégek vagyunk az étteremben. Mindig kedvesen fogadnak bennünket és gyermekek számára elfogadható menüvel készülnek a tábori héten. A gyerekeknek volt lehetőségük arra is, hogy megkóstoljanak olyan leveseket, amikről eddig azt gondolták, nem szeretik. Énekeinket Marcsi kísérte gitárral és a gyerekek lelkesen besegítettek a
megtanult énekek mutogatásába. A pénteki nap üzenetével zárom összefoglaló soraimat:

“Aki győz, azt öltöztetik fehér ruhába, annak a nevét nem törlöm
ki az élet könyvéből, hanem vallást teszek nevéről az én Atyám
és angyalai előtt.” (Jelenések 3:5)

Kohán Adrien

bottom of page